1 - Liefde, Verliefdheid

Hé, hoe is het? Klaar om een beetje te gaan dansen? Dansen tussen woorden, buiten regels, los van tijd? Ik heb een stukje geschreven over verliefdheid, speciaal voor jou. Ben jij wel eens verliefd geweest? Ik heb het geluk dat ik al meerdere malen verliefd heb mogen worden. En oh, wat is dat mooi. Eerlijk, ik krijg er meteen een glimlach van op mijn gezicht. Ik ben benieuwd waar jij nu met je hoofd naar toe gaat, of je een vleugje van dat gevoel kunt voelen… Trek je dansschoenen maar aan. Hier komt een dans met dertien pasjes. Verliefdheid is een lichte energie die je optilt en doet zweven. Misschien ben je op dit moment verliefd, misschien kun je het je heel goed herinneren.. En als je het nog niet mee hebt mogen maken, ga ik proberen je dit te laten voelen. Eens kijken of je terug kunt gaan naar een moment dat je het voelde, als het nieuw is stel je dan voor hoe het zou voelen.

Waar ben je?
Wat zie je om je heen, wat heb je aan. Is het dag, nacht?
Wie is de gelukkige?
Welke gedachten gaan er door je hoofd? Of word alles juist heel stil en kijk je vol verwondering?
Wat voel je?
Ben je zenuwachtig om te gaan dansen of kun je niet wachten?
Wat maakt(e) deze persoon zo onweerstaanbaar mooi? Uiterlijk en innerlijk.

Ik vind het wel leuk hoor, verliefd zijn. Jij? Een jongen vertelde mij lang geleden dat hij verliefdheid afschuwelijk vond. Daar begreep ik niets van op dat moment, maar nu begrijp ik wat hij er denk ik lastig aan vond: je verliest de controle. En je overgeven aan verliefdheid kan eng en verwarrend zijn. Opeens heel veel voelen, zenuwachtig zijn en geen hap door je keel krijgen. Maar als je je eraan durft bloot te geven, wordt het een hele leuke dans. Laten we het vooral van die o zo leuke kant bekijken. Het is lente van binnen en het verlangen voelbaar in elke vezel van je lichaam. Voel je het misschien een beetje? Ik ben op dit moment verliefd op het leven.

Ik zoek wat op het internet en kom wat leuks tegen. Dertien psychofysiologische kenmerken van verliefdheid vanuit de wetenschap (Fischer en collega’s, 2002). Dertien danspasjes, over het ‘wat’ van verliefdheid.

Kenmerk één: Je voelt empathie voor je geliefde. (Oke, lijkt me een vrij basic voorwaarde)
Kenmerk twee: Je wilt je dagelijkse activiteiten, gewoonten en kleding aanpassen voor je geliefde (JA!! Uren voor de spiegel staan, of nét iets langer bij het koffiezet apparaat wachten tot die ene leuke collega langsloopt)
Kenmerk drie: Je voelt het verlangen om te verbinden op emotioneel vlak. Fijn dat deze als derde wordt genoemd, het is dus meer dan puur fysieke aantrekkingskracht. Je wilt de ander écht leren kennen en jezelf laten zien.
Kenmerk vier: Je hebt zin in wat fysieke interactie, hoef ik niet uit te leggen denk ik. Spreekt redelijk tot de verbeelding: Je ervaart een seksueel verlangen.
Kenmerk vijf: Hee, dit is een interessante! Het verlangen naar emotionele verbinding is groter dan het verlangen naar seksuele verbinding. Dus het gaat verder dan het fysieke, er komt meer diepgang in.
Kenmerk zes: Ja, ok soms niet altijd prettig. Het zesde kenmerk is dat het gevoel van verliefdheid als onvrijwillig en oncontroleerbaar wordt ervaren.
Kenmerk zeven: Je vertoont tekenen van emotionele afhankelijkheid. (Jep. Been there, done that…  Minder prettig wel, dat klopt. Van miss independent naar: PLEASE GA NIET WEG, HOUD ME VAST WANNEER KOM JE TERUG?! - als de ander vijf minuten weggaat? Niet nodig, op zich...) Genoemde voorbeelden: jaloezie, verlatingsangst, angst voor afwijzing en bezitterigheid. Lol.
Kenmerk acht: It’s not forever. Oh. Jammer. Zo wordt gesteld dat het een jaar tot anderhalf jaar kan duren met die verliefdheidsgevoelens en dan over kan gaan in hechting. (Leuk thema, doe ik wellicht ook nog een keer iets mee in deze reeks.)
Kenmerk negen: Je hebt het gevoel dat je geliefde uniek is. SPECIAL SNOWFLAKE, of naja. Volgens de onderzoekers is dit (neuro)biologisch van aard: verhoogde niveaus van neurotransmitter dopamine. En dopamine wordt geassocieerd met gerichte aandacht.
Kenmerk tien: Je bent vooral gefocust op de positieve eigenschappen van je geliefde. (Wellicht ook door de dopamine) Herkenbaar anyone?
Kenmerk elf: Je hebt misschien een paar dwanggedachten over je geliefde… (ik heb er maar een understatement van gemaakt)
Kenmerk twaalf: Als je wordt afgewezen door je geliefde, nemen je romantische gevoelens eerder toe dan af.
Kenmerk dertien: verliefdheid gaat samen met verschillende lichamelijke reacties. Aha! Soortgelijke effecten van drugs; maar wel iets natuurlijker, leuker voor je lichaam en iets socialer (behalve als je drugs met je vrienden doet, maar voorzichtig!! Gevaarlijk, drink liever een glaasje, ofzo).

Doe hiermee wat je wilt. En deel vooral jouw verliefdheidsverhaal, dat vind ik leuk om te horen. Van welk kenmerk heb jij het meeste last?

Maar wat is eigenlijk de functie van verliefdheid? En kunnen we kiezen op wie we verliefd worden?

Nee. In die zin: je kunt niet kiezen om verliefd te worden op iemand. Je kunt er wel voor kiezen om dit gevoel toe te laten of het gevoel te laten gaan. Maar op wie je verliefd wordt hangt af van wat jij hier te doen hebt als mens. Ik heb het al eens gehad over dat een relatie gewoon werken is. Maar waarom noem ik dat zo? Verliefdheid kan een voorstadium zijn van een relatie. En nou er valt veel te leren denk ik, je komt jezelf tegen. Even terug naar het begin: Wij zijn energie, we bestaan uit energie. Dat is niet heel zweverig, maar gewoon science toch. (Geen idee eigenlijk, maar zo voelt het, en je gevoel kan nooit fout zijn, toch;) ?) De energetische verbinding die ontstaat tussen jou en de persoon waar jij op verliefd wordt heeft een functie! Namelijk: dat een stukje jij dat wakker wil worden gereflecteerd wordt in de ander. Denk eens aan de persoon op wie je verliefd bent of bent geweest: welke eigenschappen heeft die persoon die jij zo mooi vindt? En zijn dat misschien eigenschappen die ook in jou verborgen zitten en wakker willen worden? Wat nou als ik je vertel dat het allermooiste van die ander ook juist in jou zit en dat die ander er is om als spiegel te dienen en je te laten zien: kijk, kijk hoe mooi je bent! Dit heb jij ook: deze vreugde die ik je laat zien, de kwetsbaarheid, het doorzettingsvermogen. Die kwaliteiten zitten in jou, kijk maar ik laat het je zien. Alleen tja die ander is ZO mooi dat je niet ziet dat het om een spiegeling gaat van een eigen stukje ziel, jij, kern. Hoe je het ook wil noemen. Dat maakt niet zo veel uit, het is vooral wel leuk om eens te onderzoeken wat die ander representeert en welke eigenschappen jij kunt ontwikkelen in jezelf.

Wat we alleen doen, is dat allermooiste stukje attribueren aan de ander. En daarmee geef je een stukje jij weg… Met tot gevolg: het verstikkende gevoel als die ander er niet is, het onverdraaglijke verlangen, de hunkering… Opeens is je onafhankelijk GONE. Als ware zij er nooit. Maar huh. Het meer meer meer willen, was er toen je alleen was helemaal niet? Wat is er gebeurd? Dat stukje jij wat o zo mooi is, kun je beter (h)erkennen in de ander en het dan weer terughalen naar jezelf. Als we het kunnen erkennen als: aha! Dus deze kwaliteiten willen ook bij mij ontwikkelt worden: dat is fantastisch, hoe kan ik daar aan werken? Dan houd je de regie in handen, en dat is wel handig. Want regie over de ander zal je nooit hebben en als je het hebt zal het je nooit volledig kunnen schenken wat je wil want dat zit juist in jezelf.

Maar mag verliefdheid dan niet gevierd worden? Het klinkt weer erg als of er van alles geleerd moet worden. Nou ten eerste: je MOET niets :) Neehoor, lekker verliefd zijn is fantastisch. Niet dat je echt een keuze hebt toch? Dat gevoel is er toch wel. Maar hoe je ermee omgaat bepaal je wel zelf.

Ik sluit af met een de tip waarvan je vlinders in je buik krijgt en een glinstering in je ogen:

Sterrenstof - De Jeugd van Tegenwoordig (natuurlijk)


Heel veel liefs,
Ginger.

Reacties